Vakdocent

Als taal een barrière is kun je altijd samen kunst maken! Op de ISK (Internationale Schakel Klas) geef ik tekenen en beeldende vorming aan leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die nog geen of nauwelijks Nederlands spreken, lezen en schrijven. Deze leerlingen hebben veelal een oorlogsverleden. Ze zijn erg creatief en ervaren bij mij in de klas dat kunst, net als muziek en dans, een universele taal is en de landsgrenzen even doorbreekt!

Naast dat samen creëren een goede uitlaatklep is voor emoties en ik op een trauma sensitieve manier lesgeef, ga ik voor goed kunstonderwijs! Na de ISK stromen de leerlingen door naar het VO of het MBO.


Ontwikkelaar

Pilot techniek

Leren in de praktijk levert zoveel meer op dan leren uit een boek! Voor de ISK Barneveld heb ik een pilot techniek ontwikkeld. Door met hun handen te werken leren de leerlingen samen te werken en leren ze veel nieuwe Nederlandse woorden. Daarnaast is het een heel belangrijk aspect dat ze integreren in het Nederlandse onderwijs.

GTX

De GTX is er voor doeners met een HAVO denkniveau. Ik ontwikkelde voor de sectie Kunst en Cultuur van middelbare school De Meerwaarde het lesprogramma voor leerjaar 2. Tijdens dit programma werken leerlingen op een praktische manier theoretische vraagstukken uit. De leerling werkt veelal zelfstandig en wordt uitgedaagd creatief en oplossingsgericht te werken.

 


Masterclass Hedendaagse Kunst

Voor verschillende groepen geef ik masterclasses hedendaagse kunst! Wil je bijvoorbeeld het docententeam Kunst&Cultuur op je school weer opnieuw laten inspireren of een grote groep scholieren de basis van de kunst van nu meegeven, schroom niet en stuur een berichtje. In een uur vertel ik over de ins en outs van de kunst van nu met natuurlijk veel beeldmateriaal. Ik tackel meteen wat vragen zoals: ‘Waarom is kunst soms zo vaag?’ En ‘Waarom is kunst zo bijzonder terwijl je kleine zusje het ook had kunnen maken?’